i admit, i have a very sweet tooth, n i love love love desserts!! be it traditional malay ones or fusion / western ones, i love them all. i recently picked a habit to make bubur yg manis2 for lunch, instead of making it for evening tea. blame it on my mum, yg selalu masak tak berenti2. org baru je abis kemas meja lepas lunch dia dah sibuk buat kuih la, goreng cucur la, bubur la segala makneka dia buat kat dapur.
but oh ya, hariz pun layan je aku masak time pelik2. breakfast lewat -brunch la konon, bihun goreng ka hapa, pastu pukul 2 mkn bubur manis. pukul 5-6 kuar makan :)
recent bubur kacang
bubur for two
kacang hijau 2 genggam - rendam
sagu 2 tbsp - rendam
gula semanis yang perlu
garam sikit
1/2 kotak santan kara
air
daun pandan optional
rebus kacang sampai kembang atas api slow. jaga jgn sampai hangus ok. air jgn banyak sgt, agak2 1/2 inch above kacang tu je.
dah kembang betul baru tambah air, sagu, gula n santan. biar reneh atas api sloooww. letak garam. siap!
baru ni makan bubur jagung spiked with pulut, sedap gilaa! it didnt help that i had that at 10.30pm. bukan aku masak ok! my BIL's in-laws buat tahlil, bukak restaurant, maka makan sedap2 la malam2. dgn nasik, dgn bubur yg ada pulut, haizzzz... bila la nak menyelim...
No comments:
Post a Comment