Wednesday, April 15, 2009

kedah mari

hari tu my kari tulang terlupa la nak letak resepi here. karang lupa pulak:

KARI TULANG

Ingredients

1/2kg tulang campur daging (basuh dan selawat dulu)
minyak utk tumis
4 heaps tbsp serbuk kari daging
1 level tbsp serbuk perencah sup
1 biji tomato (besar)
1 sprig curry leaves
2 cloves garlic
1 biji bawang besar
1 inch halia
1 tsp bawang goreng
kayu manis, jintan manis, bunga lawang
1-2 tbsp susu cair
garam

1. crush garlic n potong bawang besar ikut suka hati. panaskan periuk, masukkan minyak. dah panas, tumis bawang besar n garlic. api jgn besar sangat.
2. dah wangi, tumis sekali kayu manis, jintan manis, bunga lawang. then halia, daun kari n tomato.
3. masukkan serbuk kari n serbuk perencah sup. masukkan air sikiiiittt je, make it into a thick paste. kacau sebati. biar dia pecah minyak dulu.
4. masuk air sikit lagi around half cup.
5. sila bersabar. biar dia thicken dan rencah kari tu betul2 masak.
6. dah pekat elok, masukkan tulang dengan daging. add enough water to cover tulang. masukkan bawang goreng n susu cair.
7. reneh kari tu saaammmpaaaii la daging di tulang tu, orang kedah panggil, 'lekang'. means daging tu dah tak lekat di tulang. add in water from time to time, n kacau from time to time. api sederhana saja, takut hangit yg di bontot periuk tu. masak sampai kuah tinggal about a quarter of what it was initially.
8. when its half done, masukkan garam dan sikiiittt gula sesedap rasa.
9. all this will take about 1+ hour, minus preparation time.
10. u can garnish with extra bawang goreng n daun sup.

u can also add kentang if u want, but since my perception towards kentang is rather negative (walaupun dia sedap) so i did not put in any. n my recipe is all sebenarnya campak2, ejas la mana patut ok.

1/2kg might seem a lot for 2-3 ppl, but hari tu tak cukup ok. dont say i didnt warn u! :D

4 comments:

Yours truly said...

thanks for the recipe..dah save nih..mana tau aku nak mencuba masak tulang pulak :p

5h4z4 said...

erm...

kne selawat dulu ek kak anis?? y if i may ask...mcm menarek =D

anis-chan said...

sori la yeen, aku mmg sudah je masak sebok nak makan ja. x dan2. lps2 ni aku masak aku ambik pic ok.

yah, mak akak mmg pesan kalo nak masak, apa2 binatang yg kita nak masak tuh, lps siang2, basuh2, selawat on ur last wash. nak elak benda2 x elok masuk dalam badan. like our last defense sebelum doa makan lah :D

5h4z4 said...

owh...mmg menarek...

thanks 4d tips kak..

anyhow, gewd luck wif d new resolution of xmkn nasik..heuheuheuh